Nieuws

‘Tbs-systeem vereist aanpassingen’

De Vereniging van TBS-advocaten pleit voor een aanpassing van het tbs-systeem. Door een aantal punten in het systeem te herzien, zouden veroordeelden sneller willen meewerken aan psychiatrisch onderzoek.

Dat schrijft de vereniging in een manifest, bestemd voor de politiek.

De tbs-advocaten zien graag dat de rechter voortaan besluit over proefverloven. Nu ligt die rol nog in handen van de politiek. Daarnaast zouden verdachten meer informatie moeten krijgen over (de duur van) hun tbs-handeling.

Ook het grote personeelsverloop binnen de hulpverlening is een aandachtspunt; patiënten en behandelaars kunnen hierdoor moeilijk een vertrouwensband opbouwen. Verder is er volgens de vereniging meer maatwerk nodig om vertragingen binnen de behandeling te voorkomen.

Het manifest wordt uiterlijk 25 januari aangeboden aan de Tweede Kamer. Op die datum vindt een expertmeeting rondom tbs plaats op verzoek van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

De vereniging bestaat uit 29 tbs-advocaten, waaronder Hans Anker en Cees Korvinus. In oktober vorig jaar pleitte voorzitter Job Knoester al voor een beter systeem.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!