Nieuws

virtual reality

OM Limburg start met virtual reality

Bij rechtszaken in Limburg kan vanaf woensdag gebruik worden gemaakt van virtual reality. De aangeschafte 3D-camera door de politie Limburg is met name geschikt voor moordzaken, meldt NOS.

Door gebruik van de camera kunnen de officier van justitie, rechter en advocaat gedetailleerde opnames van het plaats delict terugkijken. Dat scheelt tijd en kosten. Nu moet er soms maanden na het gepleegde delict nog een setting worden opgebouwd om de moord na te spelen.

In de virtuele wereld kunnen bepaalde scenario’s worden geladen. Zo kunnen kogels op een bepaalde manier door de kamer vliegen. Ook is er de mogelijkheid om een neergestoken lichaam of een plas bloed wel of niet te laten zien. ‘Dat kan immers nogal confronterend zijn,’ zegt OM-woordvoerder Gertjan Bos. Een andere optie is het laten zien van een animatie.

Het is nog niet mogelijk om met meerdere mensen tegelijk in de virtuele wereld te bewegen. Ook is nog de vraag hoe en op welk moment in de procedure de VR-bril precies zal worden ingezet.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!