Opinie

hiv

Criminalisering van hiv

6 maart 2018

Het is 2018. De Hiv Vereniging voert een campagne om duidelijk te maken dat mensen met hiv die succesvol behandeld worden (waardoor het virus niet meetbaar in het bloed is) geen risico van overdracht vormen. Actiegroep PrEPnu maakt zich hard voor het beschikbaar stellen van goedkope hiv-preventiepillen, hetgeen helpt om het stigma rondom het virus […]

Lees meer

werkgeverschap

Opvolgend werkgeverschap: wond nog niet gehecht 

26 januari 2018

Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in 2015 is sneller dan voorheen sprake van opvolgend werkgeverschap, terwijl de wetgever heeft nagelaten in specifiek overgangsrecht te voorzien. Dit heeft tot diverse rechtszaken geleid. De Hoge Raad heeft eind vorig jaar een einde gemaakt aan de onduidelijkheid. 

Lees meer

herstelrecht

Herstelrecht, ga er mee aan de slag!

5 januari 2018

Het huidige strafrecht legt de nadruk op de stelling dat de dader iets negatiefs verdient. Het herstelrecht gaat uit van de gedachte dat slachtoffer en gemeenschap behoefte hebben aan iets positiefs. Strafadvocaat Alrik de Haas roept zijn collega’s op ermee aan de slag te gaan.

Lees meer

witwassen

Anti-witwasrichtlijn: werk aan de winkel

4 januari 2018

Nieuwe wetgeving leidt op korte termijn tot strengere regels in de strijd tegen witwassen. Veronachtzaming kan vergaande gevolgen hebben. Tijd voor een wake-upcall, menen Virgil Matroos en Annemarije Schoonbeek.

Lees meer

advocatuur

Waarom zijn er advocaten?

14 december 2017

Omwille van rechtzoekenden moet de advocatuur zich onderscheiden, stelt David de Knijff, deken van de Haagse Orde van Advocaten. Hij omschrijft de advocatuur als ‘een modern gilde’.

Lees meer

1 2 3 14