Bonafide ondernemingen kunnen ongemerkt worden betrokken bij carrouselfraude met btw. Als de Belastingdienst later verhaal komt halen, moeten zij aannemelijk maken dat zij niet wisten of konden weten dat zij een schakel waren in de carrousel. Redmar Wolf, advocaat en fiscalist bij Baker & McKenzie Amsterdam, heeft hierover de afgelopen jaren voor cliënten discussies moeten voeren met de Belastingdienst. In andere zaken werkte hij samen met de Belastingdienst bij het ontrafelen van btw-carrousels. Wolf promoveerde deze week op een analyse van de wet- en regelgeving inzake carrouselfraude. Bij deze fraude brengt een malafide onderneming btw in rekening bij de verkoop van goederen zonder deze later af te dragen aan de fiscus. De fiscus betaalt de btw wel terug aan de afnemer die de btw aan de verkoper heeft betaald. De Belastingdienst moet de betaling en de teruggave later controleren. Volgens Wolf is het probleem dat de betaling en de teruggave niet zijn gekoppeld. Wolf: ‘De Europese Commissie onderzoekt nu of dat technisch mogelijk is.’ (Lex van Almelo)

Advertentie