Vervolgde advocaten

Onrust en repressie blijven Iran in hun greep houden. Aan de vooravond van de eenendertigste verjaardag van de Islamitische Revolutie werd de 27-jarige advocate Maryam Ghanbari opgepakt.
Ghanbari werd op 8 februari thuis aangehouden door vijf leden van de veiligheidsdiensten. Zij wordt vastgehouden in de beruchte Evin gevangenis. Ze maakt deel uit van het Volunteer Lawyers Network, een vrijwillige juridische dienst voor kwetsbare vrouwen. Naast advocate is Ghanbari een actief lid van de Iraanse vrouwenbeweging en strijdt ze tegen een nieuw wetsvoorstel dat onder meer polygamie zou bevorderen. Deze wet staat het mannen in bepaalde omstandigheden toe om een tweede vrouw te nemen zonder de op dit moment vereiste toestemming van de eerste. Deze omstandigheden zouden aan de orde zijn wanneer een vrouw geestesziek, onvruchtbaar, chronisch ziek of ‘seksueel niet welwillend’ is. Een eerdere versie van het wetsvoorstel lokte een golf van kritiek van 50 vooraanstaande Iraanse vrouwen uit, onder wie de advocaat en Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi. In schril contrast met het wetsvoorstel staat het feit dat overspelige vrouwen nog steeds worden veroordeeld tot de dood door steniging.
Hoewel de arrestatie van Ghanbari vermoedelijk verband houdt met haar werk voor de vrouwenrechtenbeweging, is niet bekend waarvan ze precies wordt beschuldigd. Wel is duidelijk dat het lot van Ghanbari past in de recente golf van arrestaties waarin vele personen, onder wie vrouwenrechtenactivisten, zijn opgepakt.
Een recent rapport van Human Rights Watch somt de gevolgen van de overheidsrepressie in Iran op: vele doden, honderden gewonden en duizenden arbitraire arrestaties. Onder hen waren meerdere advocaten: de winnares van de Mensenrechtentulp Shadi Sadr, Mohammad Ali Dadkhah, Abdolfattah Soltani, Mohamed Mostafaei, Shirin Ebadi en nu dus ook Maryam Ghanbari.

• Voor informatie over de situatie in Iran of over de Stichting Advocaten voor Advocaten: mail Adrie van de Streek, [email protected], of bezoek www.advocatenvooradvocaten.nl. Rekeningnummers: ABN 489.938.655; Postbank 433.83.27 (Amsterdam).

Stichting Advocaten voor Advocaten

Advertentie