Na overleg met de togapartners besloot de Algemene Raad van de Orde dat er geen aparte sta-op-regeling hoeft te komen, nu niet gebleken is dat er sprake is van ‘structureel disrespect’ voor de rechterlijke macht. Een dwingende verplichting zou bovendien niet werken. De CDA-er is teleurgesteld in de houding van de orde, en stelde kamervragen over de brief. ‘Het gaat om het gezag dat we toekennen aan de rechterlijke uitspraak. Nu het stof is neergedaald zegt men: het is al geregeld. Maar eigenlijk doe ik niets anders dan bevestigen wat Willem Bekkers vorig jaar zei op tv, namelijk dat advocaten moeten staan.’ Haersma Buma vindt dat de Orde te ver is afgedwaald van wat in de samenleving gezien wordt als ‘noodzakelijk voor het herstel van het gezag van de rechterlijke macht’. Provocateur Enaït wint, en dat moet niet, vindt de CDA-er. ‘Waar het mij om gaat is: deze man heeft kennelijk een geloof, maar hij is de enige in de wereld die dit geloof heeft. Als het nou zo was dat iedereen in de moslimwereld dit geloof aanhing, dan kon ik me er nog iets bij voorstellen. Maar dat is niet zo: het is een puur individualistische geloofsbeleving. Dat was ook het verrassende aan die uitspraak: dat het Hof van discipline daarin meeging! Dan kun je net zo goed in kabouters geloven.’

Advertentie