Vermindering van de controle op toevoegingsdeclaraties door de Raad voor Rechtsbijstand! Maar ook bevriezen of verlagen van de vergoedingen voor toevoegingen en het schrappen van rechtsbijstand voor zaken als rijden onder invloed of drugsbezit. Deze en andere, leuke en minder leuke bezuinigingsmaatregelen hebben ambtenaren bedacht om te bezuinigen op de gefinancierde rechtshulp. De idee├źn maken deel uit van het totale pakket van mogelijke bezuinigingen dat op 1 april jl. werd gepresenteerd. Rechtstreeks echtscheiding aanvragen bij de rechter zonder tussenkomst van een advocaat is een ander idee waar de ambtelijke werkgroepen mee zijn gekomen. Een opvallend idee is het vragen van een eigen bijdrage voor rechtsbijstand aan asielzoekers, of het vaststellen van een maximumbedrag aan rechtsbijstand waarop asielzoekers aanspraak kunnen maken. Het kabinet neemt tot en met de verkiezingen geen standpunt in over de bezuinigingsvoorstellen. (LK)

Advertentie