Notarissen blijven voorlopig uit de derdengeldrekening honorarium uitkeren aan advocaten. Een meerderheid van de ledenraad van de Koninklijke Notariële Broederschap (KNB) stemde gisteren tegen een voorstel om een eind te maken aan de praktijk dat notarissen rechtstreeks betalingen verrichten aan advocaten. Sinds begin 2008 hanteert het notariaat de beleidsregel beperking uitbetaling van gelden aan derden, bedoeld om malafide praktijken tegen te gaan en het gebruik van de derdengeldrekening zo doorzichtig mogelijk te maken. Volgens die regeling mogen notarissen alleen derdengelden uitkeren aan degene die er volgens de akte recht op heeft. Voor advocaten, makelaars en hypotheekadviseurs geldt een uitzondering. In de advocatuur speelt dit vooral in zaken in het personen- en familierecht. Nadat eerder een meerderheid van de leden een eind leek te willen maken aan die uitzondering, pakte de uiteindelijke stemming gisteren omgekeerd uit.

Advertentie