Verleden week heeft de Belgische senaat een dag vergaderd over de gevolgen die de uitspraak van het Europese mensenrechtenhof in de zaak-Salduz moet hebben. Volgens die uitspraak heeft een verdachte recht op rechtsbijstand tijdens het politieverhoor. In de praktijk is dat lastig, blijkt uit een notitie van de Belgische minister van Justitie. Want waar haal je zo snel een advocaat en/of tolk vandaan? In België moet dat binnen 24 uur, want daarna verloopt het arrestatiebevel. Omdat het voor de onderzoeksrechter moeilijk blijkt de hechtenis binnen een etmaal te verlengen, pleit het College van P-G’s er voor dat de hechtenis zonder een gemotiveerd bevel van de onderzoeksrechter kan worden verlengd tot 48 uur. Scheidend minister van Justitie Stefaan de Clerck stelt voor dat de politie tegen alle opgepakte verdachten zegt dat ze het recht hebben om te zwijgen en voor welk soort feiten ze worden verhoord. De verdachten zouden binnen twee uur na hun arrestatie overleggen met hun advocaat en dat verhoor zou maximaal dertig minuten mogen duren.

(Lex van Almelo)

Advertentie