Stress bij aanrijtijden, wachten op de advocaat voor aanvang van het verhoor: advocatuur noch politie is sinds 1 april erg te spreken over de praktische uitwerking van het Salduz-arrest. Een mogelijke oplossing is om het Salduz-consult via telehoren te laten plaatsvinden. Een experiment daartoe gaat volgende maand van start in Rotterdam. Advocaten zullen tijdens spitsuren via een videoverbinding contact leggen met verdachten op één van de acht andere districtskantoren. Het idee komt van dezelfde werkgroep die eerder de pilot ‘advocaat op het politiebureau’ voorbereidde. ‘We konden veel sneller werken omdat de advocaat er al wás,’ zegt Hans Blaauw, Hoofd Opsporing District Oost in Rotterdam. Of het de kwaliteit van de rechtshulp bevordert, moet blijken, zegt de Rotterdamse advocaat John Crepin, tevens lid van de werkgroep. ‘Kun je vertrouwen opbouwen als je zo ver weg zit? Zal de verdachte vrijuit durven spreken? We moeten nu al vaak uitleggen dat we onafhankelijk zijn, en niet bij de politie horen.’ In principe komen alle zaken behalve zeden- en levensdelicten in aanmerking. Oók minderjarigen. Blaauw: ‘Voordeel is dat ze niet langer dan nodig vastzitten, omdat piketdienst niet na acht uur ’s avonds werkt.’

Advertentie