De Britse regering gaat de ‘no win, no fee’-advocatuur beperkingen opleggen. Zo kunnen politieagenten en ambulancebroeders voortaan niet meer worden aangeklaagd als er iets misgaat terwijl ze hun vak uitoefenen. Ook scholen zullen ‘claimproof’ zijn wanneer er tijdens schoolreisjes ongelukken gebeuren, tenzij de nalatigheid extreem is. Tevens zullen partijen in beide gevallen in een letselschadezaak voortaan hun eigen advocaten moeten betalen en zal de ‘success fee’ niet meer hoger zijn dan 25% van de schadevergoeding. Nu is het zo dat de verliezende partij alle kosten betaalt, inclusief een ‘success fee’ die soms vier keer zo hoog is als de schadevergoeding.
De voorstellen komen van ex-minister David Young die in opdracht van de regering onderzoek heeft gedaan naar de claimcultuur, omdat angst voor claims het openbare leven zou verstikken. Het Adam Smith Institute, een denktank, heeft voorgesteld om geen rechtshulp meer te verlenen in letselschadezaken, een idee waar de minister van Justitie zich over zal buigen.

(Patrick van IJzendoorn)

Advertentie