‘Wie is toch die Hitler?’ vraagt de Amerikaans joodse galeriehouder Max aan zijn vriend en compagnon Martin. In 1932 is de Duitse Martin teruggekeerd naar zijn vaderland, waar hij de opkomst van het naziregime meemaakt. De gezworen vriendschap van Max en Martin blijkt niet bestand tegen de politieke ontwikkelingen en er volgt verraad. Adres onbekend is een toneelbewerking van de gelijknamige novelle van de Amerikaanse schrijfster Katherine Kressmann Taylor uit 1939. Acteur Huib Rooymans (Max) en de Amsterdamse oud-deken Hans van Veggel (Martin) verwoorden in het stuk de dilemma’s van de keuze tussen principes en opportunisme. De voorstelling lijkt actueel, maar dat is toeval, zegt Van Veggel. ‘Het stuk gaat over vriendschap en verraad, en ook een beetje over bruinhemden die uit de goot komen. Maar ook nu is er politieke onrust en kun je je afvragen: waarom lopen mensen achter een leider aan? Waarom doen ze dat? Je ziet gaandeweg dat mensen uit elkaar groeien, maar je blijft hopen dat het goed komt.’

(Tatiana Scheltema)

Advertentie