Door de verhoging van de competentiegrens van de kantonrechter naar H 25.000 per 1 januari 2011 ‘is er ten onrechte een angstig gevoel bij de advocatuur ontstaan’. Dit schrijft Michael Kruyswijk op de site van juridische dienstverlener Jurofoon. Hij beroept zich onder andere op Richard Verkijk, de advocaat en onderzoeker die in het vorige nummer van dit blad vreesde voor meer wanordelijkheden en oneerlijke processen. Is Verkijk bang voor zijn portemonnee? ‘Nee, ik schat dat er voor de advocatuur maar een marginaal marktverlies zal optreden. Ik maak me wel zorgen voor rechtzoekenden. Die kunnen moeilijk overzien bij wie ze terechtkunnen. Dat kunnen ook beunhazen zijn – ik zeg niet dat Jurofoon dat is – die keer op keer met fouten kunnen wegkomen. Voor advocaten gelden waarborgen als gedragsrecht, versterkt door het tuchtrecht, beroepsaansprakelijkheidsverzekering, verplichte opleidingen, eisen aan de adminis-tratie.’
Verkijk vertrouwt ook op het advocatenethos: ‘Heel veel advocaten voelen hun verantwoordelijkheid voor een eerlijk proces, dat je bemiddelt tussen de rechtzoekende en het recht. Merkwaardig is nu dat juist op dat punt de Advocatenwet wordt aangescherpt, en tegelijk bij het procesmonopolie de deuren worden opengegooid.’

Advertentie