Terwijl hij de Tweede Kamer vorig jaar nog toezegde de bewaartermijn te verlengen, ziet demissionair minister Hirsch Ballin nu helemaal af van het opnemen en opslaan van geheimhoudersgesprekken. Dat schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk bestond het plan ook de gesprekken op te nemen die advocaten voeren via het telefoonnummer dat bedoeld is voor vertrouwelijke communicatie met de cliënt. De opnames zouden 30 dagen worden bewaard. Op aandringen van de kamer zegde de minister toe deze termijn te verlengen tot 90 dagen. Bij de uitwerking is de minister gaan twijfelen over de toegevoegde waarde van het opnemen en tijdelijk bewaren. De opnames zouden toch pas kunnen worden beluisterd als er een strafrechtelijk relevante aanleiding bestaat om de geheimhouder te verdenken van misbruik van de vertrouwelijkheid. In dat geval kan de rechter-commissaris echter een machtiging verlenen om het toestel van de advocaat af te tappen. Wat de minister precies tot dit inzicht heeft gebracht, kon zijn woordvoerder niet tijdig zeggen.

(LvA)

Advertentie