Anders dan minister Opstelten is de Orde ‘verheugd’ dat uit de evaluatie blijkt dat de aanwezigheid van advocaten bij politieverhoren goed werkt en de kans op valse bekentenissen kleiner is als een advocaat bij het verhoor zit. AR-lid Jan Leliveld: ‘Net als politie en justitie begrijpen we dat het grote gevolgen heeft, en we willen over de uitwerking best meedenken. Maar dit is wel de toekomst. Advocaten zullen het politieverhoor moeten kunnen bijwonen, dat kun je ook niet los zien van Europese ontwikkelingen.’ Volgens Leliveld is het voor de verdachte een goed evaluatierapport want de rechtsbescherming is erbij gebaat. Voor advocaten wordt het ook lastig: ‘Het is al moeilijk te regelen om vóór het verhoor bij de verdachte te zijn, het bijwonen zal extra lastig te organiseren zijn. Maar het is het waard.’

Advertentie