‘Claimcultuur treft zelfs advocaat’, kopte het Financieele Dagblad enkele weken geleden. Het bericht betrof het Jaarverslag 2009-2010 van de Amsterdamse orde, waarin staat dat het aantal tuchtklachten is gestegen met 10%. Het aantal zaken dat de deken doorzond naar de tuchtrechter steeg met bijna 40%. Volgens de Amsterdamse deken Kemper is sprake van een maatschappelijke ontwikkeling: ‘Je bent tegenwoordig simpelweg een loser als je je ergens bij neerlegt.’ Met cijfers over één jaar is het wat vroeg om te spreken van een trend, beaamt de deken bij navraag. ‘Maar de laatste anderhalf jaar hebben we het wel drukker.’
Het FD zegt dat Amsterdam onder een beduidend lager percentage klachten gebukt gaat dan met name Haarlem en Alkmaar. ‘Die cijfers in ons jaarverslag zijn ontleend aan het jaarverslag van de Amsterdamse raad van discipline over 2009’, licht Kemper toe, ‘ze onderbouwen dat het vooral de particulier is die klaagt. In Amsterdam zijn meer bedrijven cliënt.’ De Haarlemse deken Linthorst zag ook een stijging, ongeveer 7%. ‘Maar op basis van een paar cijfers kun je geen conclusies trekken.’ In Alkmaar bedroeg de stijging ongeveer 6%, maar ook de Alkmaarse deken Castelijns is voorzichtig: ‘Het is gissen naar de oorzaak van de verschillen tussen arrondissementen en de stijging in het afgelopen jaar.’

Advertentie