Er is niets mis mee dat slechts één op de honderd rechterlijke uitspraken op rechtspraak.nl verschijnt. Opname van alle uitspraken leidt alleen maar tot verkwisting van belastinggeld, terwijl gebruikers van de site in de huidige opzet tevreden zijn. Het anonimiseren van de uitspraken kost namelijk veel tijd en geld. Dat schrijft Ronald Philippart. Deze president van de Rechtbank Maastricht en voorzitter van rechtspraak.nl reageert op een oproep van twee juristen die verbonden zijn aan de Universiteit Leiden. Volgens hen kunnen we de rechterlijke macht pas echt controleren als álle uitspraken worden gepubliceerd op internet. Philippart wijst erop dat de wetgever dat niet voorschrijft. De rechtspraak kiest ervoor zo veel mogelijk relevante uitspraken te publiceren. De keuze is gebaseerd op de belangstelling van bijvoorbeeld juridische professionals, journalisten, belangengroepen en studenten. In 2006 pleitte de Commissie-De Meij ook al voor volledige openbaarheid.

(Lex van Almelo)

Advertentie