Het was vorig jaar 3578 keer raak bij de DNA-Databank van het Nederlands Forensisch Instituut, zodat het NFI een gevonden DNA-spoor kon koppelen aan een persoon in de databank. Dat staat in het jaarverslag over 2009. Het gaat daarbij om Nederlandse zaken. Er waren ook 629 internationale DNA-matches. Nederland wisselt inmiddels DNA-profielen uit met Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Luxemburg, Slovenië, Finland en Frankrijk.
Een internationale DNA-match leidde in 2009 tot aanhouding van een Duitse verdachte voor de moord in 1994 op de 72-jarige Fieny Wouters in Heerlen. Een andere match leidde naar een verdachte op de moord van het meisje Semiha Metin, in 1991 in Deventer. Twee weken terug kwam de DNA-databank van het NFI ook prominent in het nieuws; toen omdat een DNA-spoor een verdachte van de moord op Andrea Luten aanwees. Sinds 1 mei is de Wet DNA-onderzoek van toepassing op veroordeelden voor elk misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. De verwachting is dat dit twee tot drie maal zoveel nieuwe DNA-profielen voor opname in de databank oplevert.

Advertentie