Zonder advocaat, maar met een pleidooi voor de rechter – dat is de dienstverlening van juridisch adviesbureau Juridium in Tilburg. De cliënt moet zelf zijn dossier opvragen en zijn verhaal voor de rechter doen, maar de prijs is er naar: € 120 voor een pleidooi in een politierechterzaak.
Oprichter Janita van Broekhoven werkte eerder onder meer bij de politie en het Openbaar Ministerie. In de anderhalf jaar dat ze werkzaam was als officier van justitie, rees bij Van Broekhoven het idee dat laagdrempelige juridische bijstand bij de kantonrechter en politierechter een gat in de markt kon zijn. ‘Je ziet mensen binnenkomen die zelf het woord gaan doen. Dan stelt de rechter hun een paar vragen, dan horen ze ineens de eis en dan schrikken ze zich wezenloos. Daarna krijgen ze nog de gelegenheid iets te zeggen, maar dan zijn ze helemaal verbouwereerd en staan met de mond vol tanden. Eer ze het weten, zijn ze veroordeeld. Deze mensen gaan niet naar een advocaat, omdat ze het te duur vinden of omdat de drempel op de een of andere manier te hoog is.’
Toen ze een jaar geleden met Juridium begon, plaatste het Tilburgse huis-aan-huisblad Stadsnieuws er een artikel over. Vrijwel meteen begon de telefoon te rinkelen. ‘Ik heb toen wel even gedacht: hoe houd ik dit onder controle? Uiteindelijk heb ik het rustig laten groeien. Ik heb nauwelijks hoeven adverteren. Veel klanten vertellen het door aan anderen en ook een rechtsbijstandsverzekeraar verwijst zaken naar mij door.’
Juridium behandelt strafzaken voor de kantonrechter en de politierechter. De klant vraagt het dossier op en stuurt dat naar Juridium. Van Broekhoven: ‘We bestuderen het dossier en hebben telefonisch overleg met de cliënt. Dan vragen we ook naar de persoonlijke omstandigheden, zodat we een pleidooi op maat kunnen schrijven. Daarbij houden we ook rekening met de persoon van de verdachte en zijn kunnen.’ De cliënt kan ervoor kiezen om het pleidooi voor te lezen in de rechtszaal, maar Van Broekhoven adviseert om dat niet te doen. ‘Zeker niet het deel over de persoonlijke omstandigheden, dat moet toch uit het hart komen.’
Inmiddels werkt Van Broekhoven met twee collega’s. In het eerste jaar schreven ze gezamenlijk tussen de 200 en 300 pleidooien. Aan een standaardzaak voor de politierechter wordt ongeveer twee uur besteed, tegen een tarief van € 120. ‘In een op de vijf zaken rolde daar een vrijspraak uit,’ volgens Van Broekhoven. ‘Dat is fors; we hopen het zo te houden.’

Advertentie