Voor advocaten een verlenging van de werkdag

Ze gaan dit jaar verder experimenteren met avondzittingen bij de Rechtbank Den Bosch. Vorig jaar hield men een eerste proef. Eisers, gedaagden, verweerders, officieren en verdachten: ze waren allemaal enthousiast, zo meldde de afdeling persvoorlichting van de rechtbank in december. Partijen hoeven geen verlof op te nemen, scholieren hoeven geen examen te missen, er is meer parkeergelegenheid en geïnteresseerden kunnen gemakkelijker eens een zitting bijwonen. Er was maar één groep minder positief – en dat was de advocatuur. ‘Voor advocaten betekent het vaak een verlenging van de werkdag’, legt persvoorlichter Ilse Weustenenk uit. ‘Vooral eenpitters vonden het erg lastig, dat is ook goed voor te stellen.’

Kulargument
Strafrechtadvocaat Bart Frencken is een van de critici. ‘Ik begrijp het wel, de rechtbank komt naar de klanten toe, maar ik vind het nogal wat. Ik moest om halfnegen ’s avonds aantreden en de vorige zitting liep uit, dus uiteindelijk stond ik pas om een uur of tien weer buiten. En met Salduz is het strafpiket ook al verzwaard, terwijl de vergoedingen naar beneden worden bijgesteld. Als advocaat moet je 24 uur per dag beschikbaar zijn. Ze zeggen dan: als je niet wilt kun je de zaak ook weigeren, maar dat is een kulargument. Als een cliënt het me vraagt, sta ik hem bij.’
De Bossche deken Henk van Dijk, zelf ook strafrechtadvocaat, is wel positief. ‘Voor veel cliënten is het een voordeel dat zij geen vrije dag hoeven te nemen. En de meeste advocaten werken toch ook buiten de reguliere uren. Voor eenpitters lijkt het mij juist een voordeel omdat hun kantoor overdag dan bemenst is.’ Van Dijk wijst erop dat advocaten aanhouding kunnen vragen als het tijdstip hun niet schikt. Frencken: ‘Dat is waar, maar in het algemeen is dat beleid vrij strikt. Als je basisargument is dat je geen avondzittingen wilt doen, is het maar de vraag of dat gehonoreerd wordt.’ Toch ziet ook Frencken wel een potentieel voordeel: ‘Als het leidt tot een betere spreiding van zaken zou dat betekenen dat we minder lange wachttijden hebben, en die zijn iedereen een doorn in het oog.’
De Rechtbank Den Bosch wil in het vervolg op de proef nagaan welke zaken zich bij uitstek voor avondzittingen lenen en nadere afspraken maken met de advocatuur. En de Raad voor de rechtspraak meldt dat andere gerechten zich intussen beraden of ze ook met avondopenstellingen zullen gaan experimenteren.

Trudeke Sillevis Smitt, journalist

Advertentie