‘Vrouwe Justitia zal nog altijd haar weegschaal vasthouden, maar steeds vaker optreden zonder zwaard,’ schrijft de Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger over de wet die buitengerechtelijke geschiloplossing moet bevorderen.
De Bondsdag nam enkele weken geleden het mediation-wetsvoorstel aan dat Leutheusser had ingediend. Deze wet geeft mediators onder meer het recht om tegenover de autoriteiten de vertrouwelijkheid te be-waren van wat de mediërende partijen onderling hebben gezegd. Voor de vaststellingsovereenkomsten kan bij de rechter een executoriale titel worden gevraagd. Partijen die de rechter benaderen met hun geschil krijgen eerst de vraag of zij al een mediationpoging hebben ondernomen. Zo niet dan zal de rechter hen daartoe aanzetten. Mediation is echter niet verplicht. Volgens de wet kunnen bijvoorbeeld rechters, advocaten, belastingadviseurs en pschologen in aanmerking komen om als mediator op te treden. Rechtsbijstandsverzekeraar Roland betreurt het dat je geen toevoeging kunt krijgen voor mediation.

Advertentie