Sleutelrol voor advocaten bij Jasmijnrevolutie

‘Ze konden nu eenmaal niet iedereen arresteren,’ zegt de Tunesische mensenrechtenadvocaat Mohamed Abbou aan de telefoon. Aan de vervolging en onderdrukking van Tunesische mensenrechtenadvocaten lijkt door de Jasmijnrevolutie een voorlopig einde gekomen. Abbou is opgelucht: ‘We kunnen nu voor het eerst in jaren vooruit kijken.’ Zijn prioriteiten: er moet persvrijheid komen, het recht op vereniging moet in de wet verankerd, en er moet anti-corruptiewetgeving komen om de presidentiële familie aan te pakken.
Advocaten namen actief deel aan de gebeurtenissen die leidden tot de vlucht van president Ben Ali, op 14 januari. Nadat een werkloze academicus uit de stad Sidi Bouzid zich uit protest op 17 december in brand had gestoken barstten er rellen los, waarbij tientallen doden vielen. Door het hele land kwamen protesten op gang tegen het brute regeringsgeweld. Een groep advocaten in Tunis organiseerde op 28 december een protestdemonstratie om de bevolking in Sidi Bouzid te steunen en riep de regering op tot hervormingen en respect voor mensenrechten. Na afloop werden advocaten Shokri Belaïd en Rayouf Ayyadi gearresteerd en mishandeld, maar na een sit-in door advocaten de volgende dag weer vrijgelaten. Een week later organiseerde de Tunesische Orde van Advocaten een algehele staking en de deken veroordeelde het geweld tegen advocaten onomwonden.
Tijdens de rellen gingen Abbou en zijn collega-advocaten veelvuldig de straat op om te proberen de demonstraties in goede banen te leiden en demonstranten ertoe te manen geen geweld te gebruiken. Niet altijd met succes, zegt Abbou. Bij een demonstratie voor de Franse ambassade werd hij in elkaar geslagen.
Abbou werd in 2005 voor 28 maanden gedetineerd, nadat hij een artikel over de martelpraktijken van de Tunesische geheime politie op internet had geplaatst. Het proces werd destijds voor Advocaten voor advocaten bijgewoond door Jan Hofdijk.
En nu wil Abbou graag iets gezegd hebben: ‘Ik zal nooit vergeten wat zij toen voor ons hebben gedaan. Hun steun heeft ervoor gezorgd dat we door konden gaan, en dat we uiteindelijk Ben Ali hebben kunnen verdrijven.’

Tatiana Scheltema

Advertentie