Op 4 februari was het precies een jaar geleden dat de Chinese advocaat Gao Zhisheng spoorloos verdween. Op die dag werd hij thuis gearresteerd. Sindsdien is niets meer vernomen van de man die in 2001 nog ‘één van ’s lands tien beste advocaten’ werd genoemd door het Chinese ministerie van Justitie, en in 2008 kandidaat was voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Gao Zhisheng haalde zich in 2005 de woede van de autoriteiten op de hals toen hij de premier en president in een open brief vroeg de vervolging van christenen, Falun Gon-leden en voorstanders van democratische hervormingen te stoppen. Hierop werd zijn advocatenvergunning ingetrokken en zijn kantoor gesloten. In 2006 zat hij kort vast nadat hij was veroordeeld voor deelname aan een hongerstaking om aandacht te vragen voor de vervolging van Chinese activisten. In 2007 werd hij opnieuw gevangengenomen toen hij in een brief aan het Amerikaanse Congres aandacht had gevraagd voor de verslechterende mensenrechtensituatie in zijn land. Tijdens zijn detentie werd hij op gruwelijke wijze gemarteld.
De ‘verdwijning’ van Gao Zhisheng op 4 februari 2009 is bijzonder zorgwekkend vanwege deze folterpraktijken. Uit het zicht van de publieke opinie en internationale gemeenschap bestaat de kans dat hij nog steeds gemarteld wordt. Het kan echter ook zijn dat hij inmiddels niet meer in leven is. Daarom vroeg zijn vrouw Geng, die vlak voor arrestatie naar de Verenigde Staten vluchtte, onlangs om een teken van leven. ‘En als hij dood is, zeg me waar het lichaam is’.
Toen zijn broer, Gao Zhiyi, één van de agenten bezocht die hem hadden weggevoerd en hem vroeg naar de plek waar hij nu was, antwoordde deze dat Gao Zhisheng in september ‘de weg kwijtraakte en spoorloos raakte’.
Advocaten voor Advocaten roept u op deel te nemen aan de schrijfactie waarbij de Chinese autoriteiten worden opgeroepen Gao Zhisheng vrij te laten.

Voor informatie over de situatie in China, de schrijfactie, of over de Stichting Advocaten voor Advocaten: mail Adrie van de Streek, [email protected], of bezoek www.advocatenvooradvocaten.nl. Rekeningnummers: ABN 489.938.655; Postbank 433.83.27 (Amsterdam).

Stichting Advocaten voor Advocaten

Advertentie