Een vrouwelijke raadsheer van het Duitse Bundesgerichtshof in Karlsruhe vecht tegen haar overplaatsing naar een andere civiele kamer omdat zij te nauwe banden heeft met een advocaat.
De raadsheer zat bij het hoogste civiele gerechtshof van Duitsland in een kamer die uitspraken doet over effecten en vennootschapsrecht. Sinds tweeënhalf jaar heeft zij ‘een zeer nauwe privérelatie’ met één van de bekendste bekende ondernemingsrechtadvocaten in Duitsland, die verbonden is aan een kantoor dat gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht. Zij is daarom met ingang van dit jaar overgeplaatst om de schijn van partijdigheid te vermijden.
De vrouwelijke raadsheer heeft een klacht ingediend bij het Verwaltungsgerichtshof van Baden-Württemberg. Dit administratieve gerechtshof heeft de overplaatsing voor onbepaalde tijd geschorst. Het hof ziet geen zakelijke redenen voor de overplaatsing en vraagt zich af waarom de maatregel zo laat genomen is.
De Frankfurter Algemeine Zeitung vermoedt dat de overplaatsing wellicht is ingegeven door de kritiek die het Manager Magazin eind vorig jaar optekende op de overstap van Bundesgerichtshof-raadsheer Wulf Goette naar Gleis Lutz, een liaison van Stibbe. Volgens de krant is er echter nooit een rechter overgeplaatst wegens vergelijkbare contacten. Zelfs niet de vrouwelijke rechter die getrouwd was met een medewerker van een advocatenkantoor dat zakendeed voor het Bundesgerichtshof.
Voor zover wij weten, zijn vergelijkbare gevallen in Nederland niet te vinden. Wel moest nieuwslezeres Eva Jinek vorig jaar boeten voor haar relatie met Bram Moszkowicz. Inmiddels werkt zij weer als nieuwslezeres, maar de baan van Nieuwsuur-presentatrice liep zij mis.

Lex van Almelo

Advertentie