Advocaten voor advocaten

In Colombia zijn advocaten van slachtoffers van buitengerechtelijke executies meermaals het doelwit van bedreigingen.

Op 10 december jl. zijn twee kogels door de achterruit van de Colombiaanse advocaat William Cristancho Duarte geschoten, nadat hij eind oktober al verschillende keren was bedreigd vanwege zijn werkzaamheden als mensenrechtenadvocaat. Hij is advocaat voor Corporación Compromiso, een organisatie die zich inzet voor onder meer de bescherming van de mensenrechten in het noorden van Colombia. Hij vertegenwoordigt de belangen van families van slachtoffers van de zogenaamde ‘buitengerechtelijke executies’. Daarbij worden burgers vermoord door militaire groepen, die de overlijdensgevallen vervolgens melden als doden ten gevolge van militaire confrontaties. Op 19 oktober 2007 hebben dergelijke buitengerechtelijke executies plaatsgevonden in de regio Chucuri-San Isidoro in het noorden van Colombia.
Op 13 oktober 2010 bereikte de Colombiaanse advocaat Leonardo Jaimes Marín een bericht over een voorgenomen moordaanslag op zijn persoon. Hij werkt als advocaat voor de Stichting FSCPP, een organisatie die zich inzet om politieke gevangenen een eerlijk proces te bezorgen. Hij zet zich daarnaast in voor de veroordeling van daders en de verdediging van nabestaanden van slachtoffers van buitengerechtelijke executies. Ook hier werden burgers vermoord door militaire groepen. Op 28 maart 2008 zijn waarschijnlijk drie mannen het slachtoffer geworden van een dergelijke executie in het plaatsje El Playón, in het noorden van Colombia. Inmiddels is vervolging ingesteld tegen tien militairen die worden verdacht van de moorden. In de strafzaak tegen de verdachten staat Leonardo Jaimes Marín de familieleden van de slachtoffers bij.

•    L4L organiseert een schrijfactie voor deze twee advocaten.

Adrie van de Streek

Advertentie