In opdracht van de Europese Commissie onderzocht Deloitte de implementatie van de Derde Europese Witwasrichtlijn in de EU-landen. Het onderzoeksrapport analyseert de verplichtingen uit en implementatie van deze richtlijn in de verschillende Europese landen en de impact ervan op niet-financiële instellingen, waaronder advo-caten, notarissen, accountants en andere juridisch adviseurs. De Orde heeft via de CCBE meegewerkt aan dit onderzoek.
Uit het rapport is het aantal meldingen door advocaten te herleiden. Conclusie: hoewel er in Nederland ‘slechts’ 22 meldingen zijn, is dat – na het Verenigd Koninkrijk (4761 meldingen), Roemenië (227 meldingen) en Spanje (32 meldingen), goed voor een vierde plaats. Daarbij moet worden opgemerkt dat in Nederland een ‘ongebruikelijke transactie’ gemeld moet worden, terwijl dat in de overige landen ‘verdachte transacties’ betreft.

Advertentie