De vrees van de Chinese autoriteiten dat de opstanden in het Midden-Oosten overslaan naar China leidde vorige maand tot een golf van arrestaties van mensenrechtenactivisten en advocaten.

De verdwijningen begonnen daags na anonieme oproepen afkomstig van de Amerikaans-Chinese site Boxun om ook in China een Jasmijnrevolutie te beginnen, door in het weekend op bepaalde plaatsen te gaan ‘wandelen.’
Jiang Tianyong, Tang Jitian en Teng Biao werden half februari gearresteerd na een ontmoeting in een restaurant. De arrestatie van de drie advocaten houdt mogelijk verband met de activiteiten van de blinde activist Chen Guangchen. Chen werd vorig jaar september na drie jaar gevangenschap onder huisarrest geplaatst en publiceerde op 10 februari een video van de omstandigheden waarin hij verkeert. Jiang Tianyong, Tang Jitian en Teng Biao zouden elkaar hebben ontmoet om de verdediging van Chen te bespreken.
Advocaat Tang Jitian werd op 16 februari ‘s ochtends vroeg thuis gearresteerd. Later op de dag werd zijn huis doorzocht. Advocaat Jiang Tianyong, in 2008 gastspreker op het Jaarcongres van de Orde, en advocaat en universitair docent Teng Biao werden beide de 19e opgepakt.
Tang Jitian zou inmiddels onder huisarrest zijn geplaatst en er fysiek slecht aan toe zijn. Over het lot van Jiang en Teng is niets bekend.  

(Bronnen: BBC, Reuters, HRW, AI, Release International, Sohonetwork, Boxun, L4L)

Tatiana Scheltema

Advertentie