De Rabobank betaalt de crediteuren van de Stichting Derdengelden Advocatenkantoren LPR Advocaten BV in Rotterdam en de Stichting Derdengelden Legal Point Advocaten in Barendrecht 335 duizend euro. Dat zegt curator Jorrit van der Heide (Pels Rijcken). Daarmee krijgen de cliënten van Legal Point al hun geld terug.
Het advocatenkantoor ging in 2007 failliet nadat een crimineel jurist de derdengeldenrekeningen had leeg geplukt. Na enkele mislukte pogingen om zich als advocaat in te schrijven, zette de jurist een advocaat in als stroman. Hij was samen met deze advocaat bevoegd om te beschikken over de derdengeldenrekeningen. De jurist, J.M. de B., omzeilde de eis van twee handtekeningen door te telebankieren. De Rabobank verzuimde echter te controleren of de tweede handtekening was gezet.
Volgens curator Van der Heide heeft de bank meteen haar verantwoordelijkheid erkend. ‘Maar omdat het om duizenden transacties ging, duurde het even voordat duidelijk was hoe groot het tekort op de rekening precies was. Onlangs is op een verificatievergadering precies vastgesteld hoe groot de verplichtingen zijn.’
Van der Heide vindt het ‘leuk’ dat de cliënten al hun geld krijgen. ‘Daar doe je het als curator voor.’
Of de advocaten en stagiaires van het kantoor hun achterstallige salarissen en vergoedingen nog krijgen uitbetaald, is niet duidelijk. Curator Marc Udink van het kantoor was niet tijdig bereikbaar.
Van der Heide vermoedt dat Rabobank voortaan beter zal opletten bij transacties met derdengeldrekeningen. ‘Maar de eis van twee handtekeningen en telebankieren gaan heel moeilijk samen.’

Lex van Almelo

Advertentie