Advocaten in de havenstad Benghazi speelden een hoofdrol in de Libische opstand die een maand geleden begon. Ze stonden aan de wieg van de protesten tegen het bewind van Gadhaffi en richtten de Voorlopige Nationale Raad op.

De vonk in het kruitvat van de revolutie in Libië was de arrestatie op 15 februari van mensenrechtenadvocaat Fathi Terbil na een demonstratie van zo’n vijfhonderd familieleden van slachtoffers van het bloedbad in Tripoli’s beruchte gevangenis Au Selim, die hij bijstond. Uit protest tegen Terbils arrestatie organiseerden advocaten Khalid al Saji en Salwa Bugaigis op 17 februari een sit-inn van advocaten en rechters voor het gerechtsgebouw van Benghazi. Deze actie was de aanzet tot de verdere protesten.
Sindsdien is het gerechtsgebouw in Benghazi het episch centrum van de Libische revolutie. In het verlopen, met graffiti besmeurde gebouw werken advocaten en rechters dag en nacht om ervoor te zorgen dat de protesten niet uit de hand lopen. De advocaten richtten een voorlopig civiel comité op om de dagelijkse gang van zaken in de stad in goede banen te leiden, en onderhouden contacten met soortgelijke comités in omringende steden.
Terwijl haar drie zonen buiten demonstreren, regelt Bugaigis binnen zaken zoals de distributie van een lading voedel afkomstig uit Turkije. ‘Dit is allemaal nieuw voor ons,’ zei Bugaigis vorige maand tegen Radio Wereldomroep. ‘Beter gekwalificeerde mensen zullen dit werk snel overnemen. Belangrijker is dat ik een nieuw, welvarend, mensenrechten respecterend Libië voor me zie.’

In zijn tent
Tien dagen vóór de arrestatie van Terbil sprak een delegatie van advocaten onder wie Khalid al-Saji, deken van de Libische Orde, nog met Gadhaffi in diens tent. Onderwerp was de weigering van Ga-dhaffigezinde bestuurders van de Libische Orde om terug te treden, ondanks het verlopen van hun termijn. Ook probeerden de advocaten Gadhaffi ervan te overtuigen een grondwet in te voeren waar ook de leider zich aan zou moeten houden. Gadhaffi ging niet op hun eisen in.
De Voorlopige Raad, een orgaan met 30 leden, werpt zich op als overgangsregering en wordt voorgezeten door Mustafa Abdel Jalil, de voormalig minister van Justitie in de regering van Gadhaffi die tijdens het begin van de opstand overliep naar de rebellen. Woordvoerder van de raad is AbdulHafiz Ghoka, voormalig landelijk deken van de Libische Orde van Advocaten. Eén van de vijf vrouwelijke leden van de raad is Salwa Fawzi al Deghali, een jonge advocate uit Benghazi. Niet alle leden van de raad zijn bekend, omdat sommigen van hen nog in onveilig gebied verkeren.

(Bronnen: RNW, Al Masry al Youm, Der Spiegel, The National)

Tatiana Scheltema, journalist

Advertentie