Het recht op vrije advocaatkeuze voor iemand met een rechtsbijstandspolis beperkt zich niet tot procedures met verplichte procesvertegenwoordiging door advocaten. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam op 8 maart gezegd in een kort geding van een verzekerde tegen verzekeraar DAS. De voorzieningenrechter legt het Eschig-arrest van het Europese Hof van Justitie ruimer uit dan de minister van Veiligheid en Justitie, die de keuze beperkt tot procedures met verplichte procesvertegenwoordiging. Volgens de rechtbank bepaalt de verzekeraar of een procedure noodzakelijk is. Inmiddels wil DAS ook gaan procederen voor de kantonrechter, zoals de verzekerde in kwestie wil. Maar omdat nog niet vaststaat dat de rechtshulpverlener dan per se een advocaat moet zijn, schuift de voorzieningenrechter de beslissing hierover door naar de bodemrechter.

Advertentie