Amerikaanse rechtbanken krijgen te weinig geld om aan hun taken naar behoren te vervullen. Die ontwikkeling is een bedreiging voor de economie en kan leiden tot een onveiliger maatschappij. Dat is de voornaamste conclusie uit een enquête die de Task Force on Preservation of the Justice System van de American Bar Association (ABA) hield onder meer dan 7500 advocaten en rechters. De enquête is onderdeel van een ABA-campagne om bezuinigingen op de gefinancierde rechtspraak tegen te gaan. In februari stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een bezuiniging van 70 miljoen dollar (51 miljoen euro) op de gefinancierde rechtshulp. Dit betekent een vermindering van zo`n 18 procent ten opzichte van 2010 toen 394.4 miljoen dollar (287.5 miljoen euro) beschikbaar werd gesteld.

Advertentie