Het heeft even geduurd, maar ook de advocatuur is aan het twitteren geslagen. Waar gebruiken ze het voor? Een rondgang langs enkele kantoren.

‘Een zo groot mogelijke schare volgers bereiken.’ Thomas Bijloo, mede-oprichter van Trevi Advocaten in Den Haag, is er eerlijk in. ‘Je bent misschien klein, maar je wilt wat en dan moet de wereld wel van je bestaan afweten.’ Thomas en zijn compagnon Ilse Feenstra werkten zo’n vier jaar in de advocatuur toen ze vorig jaar voor zichzelf begonnen. Het kantoor opende direct een Twitteraccount met een studentikoos tintje. Afspraken worden gemaakt op een bierviltje, laat een foto op de homepage zien. ‘Advocaten gebruiken graag duur jargon,’ zegt Thomas. ‘Wij laten zien dat het ook anders kan.’

Tweets met inhoud
De advocatuur loopt bepaald niet voorop als het gaat om de invoer van nieuwe technologieën, maar social media beginnen nu toch door te dringen in dit bastion van behoudendheid en discretie. Typ ‘advocaten’ in het zoekscherm van Twitter en er rolt een lijst kantoren uit. Volg er een paar, de slimme software van Twitter doet nog wat suggesties en binnen tien minuten stromen de tweets binnen. Aankondigingen van seminars, gratis juridische adviezen, vacatures en zelfpromotie verschijnen op de timeline.
Thomas twitter met mate, maar wel over een breed scala van onderwerpen. Over werken in het zonnetje, de nieuwe geschilderde werkkamer, maar ook over een gewonnen zaak of een voor ondernemers interessant juridisch onderwerp. Dat heeft hem tot nu toe 137 volgers opgeleverd, wat niet slecht is, want advocatenkantoren hebben er zelden meer dan tweehonderd.
Levenbach Advocaten, een middelgroot kantoor in Amsterdam, twittert ook sinds een half jaar en partner Aernout Zappey houdt de account bij. Hij vindt de advocatuur in de manier van communiceren ‘erg behoudend.’ Aernout kiest voor de meer inhoudelijke tweet. Het zijn vooral links naar artikelen op de eigen site om bezoekers te trekken – Twitter als een soort RSS-feed. Het zijn lezenswaardige artikelen, maar het aantal volgers blijft steken op 82. Komt dat omdat Levenbach Advocaten zelf maar één andere twitteraar volgt? Het is geen ruilhandel, maar wie gevolgd wil worden zonder zelf te volgen, moet van goede huize komen. Ook kan meespelen dat Levenbach Advocaten in het twitteren tamelijk selectief is; niet meer dan 25 tweets werden er tot nu toe verstuurd. ‘Dat is bewust,’ zegt Aernout. ‘Twitteren kost veel tijd en levert relatief weinig op.’

Olifant in toga
Abeln Advocaten doet graag aan opvallende marketing. Eerder haalde het Amsterdamse kantoor al de publiciteit met een opzienbarende personeelsadvertentie op het Rembrandtplein, waarbij Houthoff Buruma de loef werd afgestoken (zie kader). Op het fotootje van het Twitter-account van Abeln Advocaten prijkt een olifant in toga, een kunstwerk waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. ‘Wij gebruiken Twitter vooral als versterking voor ons imago,’ zegt partner Jurgen Jaab. Hij is er niet constant mee bezig, maar probeert het account wel redelijk up-to-date te houden. ‘Het ludieke aspect staat bij ons voorop.’
Advocaat Sander Verheul is een fervent twitteraar. Hij houdt twee accounts bij, die van zichzelf en AstrafpleiterNL, het account van zijn kantoor Verheul en Polat in Lelystad. Waar andere kantoren eens in de week of soms zelfs eens in de paar maanden een tweet plaatsen, post hij er soms meerdere per dag. ‘Waar het toe leidt weet je niet, maar het kost ook niet veel moeite,’ vertelt Sander. ‘Iedere dag kijk ik een paar keer wat er binnenkomt en soms plaats ik wat. Met twee minuten ben ik weer klaar.’ De hobby begon ‘een beetje uit verveling’ en omdat hij oude studiegenoten wilde opsporen. Bovendien houdt Sander, die niet verbergt dat hij moslim is, graag van een stevige discussie zo nu en dan, waarbij hij het debat met ‘rabiate idioten’ niet schuwt. Maar dat doet hij dan wel op zijn eigen account. ‘Het kantooraccount moet vooral zakelijk blijven.’ Daarop plaatst Sander nieuwtjes, zoals nieuwe jurisprudentie. De toon is ook hier eigenlijk erg informeel, inclusief veelvuldig gebruik van 😉 en :). De vermeende stijfheid van de advocatuur is ver weg.

Hoger bezoekersaantal
Holla Advocaten gebruikt hun Twitteraccount in de eerste plaats voor het kantoorimago. Dat is te zien: de foto’s zijn even mooi en clean als de timeline, met tweets die leiden naar een artikel, een prijs die het kantoor won of een vacature. Tot nu toe leverde Twitter geen nieuwe zaken op, wel gratis publiciteit in de regionale pers, vertelt Chantal de Beer, hoofd marketing bij Holla. En dat het sitebezoek is dankzij Twitter gestegen, ‘is mooi meegenomen.’
Maar Twitteren is niet alleen maar zenden, het is voor steeds meer mensen ook een belangrijke informatiebron. Zo volgt Sander Ascherpinstrafrecht, een account van uitgever Sdu, dat regelmatig linkt naar relevante artikelen. Een echte win-win situatie, aldus Sander want ‘hoe vaak kom ik op de site van Sdu?’
Als lokmiddel voor potentiële sitebezoekers, het binnenhalen van nieuwe klanten, als bron van informatie of gewoon voor de aardigheid, de rol van de social media zal ook in de advocatuur sterker worden. ‘Maar doe het niet half’, zegt Chantal de Beer. ‘Volgens een Brits onderzoek is een slecht bijgehouden account schadelijk voor het imago. Ze denken: “lui met twitteren, lui in het werk.”’

Hier genoemde kantoren volgen?
Check:
@abelnadvocaten
@HollaAdvocaten
@levenbach
@Sander_Verheul
@strafpleiter (Lelystad)
@treviadvocaten

‘Chiraz Muradin graag Hester Swane bellen’ luidde de tekst die Houthoff Buruma twee jaar geleden op een billboard boven discotheek Cooldown op het Amsterdamse Rembrandtplein zette. Muradin was cum laude afgestudeerd aan de rechtenfaculteit van de VU en Hester Swane, recruiter bij Houthoff, wilde hem binnenhalen. Maar Muradin werkte op dat moment bij Abeln Advocaten en het kantoor reageerde direct met een tegenactie. Op eenzelfde billboard op het Rembrandtplein plaatste het kantoor de tekst: ‘Sorry Hester, Chiraz werkt al bij ons.’ Meerdere kantoren bleken interesse te hebben in Muradin, hij koos uiteindelijk voor De Brauw.

Arnoud Veilbrief

Advertentie