De landelijke Orde is niet aansprakelijk voor de schade die een Belgisch bedrijf heeft geleden door misbruik van de Stichting Derdengelden van een advocatenkantoor in Purmerend. Het Gerechtshof Den Haag besliste afgelopen dinsdag dat de eiser het oorzakelijke verband tussen de schade en het mogelijk gebrekkige toezicht van de Orde op de stichting niet aannemelijk heeft gemaakt.
In 2009 zei de Rechtbank Den Haag nog dat de lokale en landelijke Orde beter toezicht hadden moeten houden. Marian Veenboer, senior beleidsmedewerker bij de landelijke Orde, vindt het jammer dat de vraag naar het causale verband niet is beantwoord. Zo blijft onduidelijk of de Orde tekort schoot. Bij de Stichting Derdengelden van het kantoor werden overboekingen met één handtekening verricht, terwijl de Orde er twee vereist. Het Hof vindt het niet aannemelijk dat de schade zou zijn uitgebleven wanneer de bevoegdheden wel volgens de modelstatuten waren vormgegeven. Voor het overmaken van bedragen via telebankieren vraagt de bank immers niet twee handtekeningen. De Orde heeft de intentie een centrale stichting derdengelden op te richten voor de hele advocatuur. Het College van Afgevaardigden wordt hierover nader geïnformeerd.

Advertentie