De vergoeding voor het verlenen van gefinancierde rechtshulp door advocaten en mediators wordt per 1 januari 2012 verlaagd met 5 procent. Per punt zullen advocaten 106,23 euro ontvangen, in plaats van de 111,82 euro die ze nu krijgen. De maatregel moet jaarlijks een besparing van 17 miljoen euro opleveren, op een totaalbedrag van 340 miljoen. Vorige week stuurde staatssecretaris Fred Teeven een ontwerpbesluit aan de Kamer.
    Met een aanpassing van de indexeringsmethode hoopt Teeven het stelsel voor advocaten niet al te onaantrekkelijk te maken. Was de vergoeding per punt tot nu toe gekoppeld aan de marktgemiddelde loonkosten, in de toekomst wordt het basisbedrag ook geïndexeerd aan de hand van productiviteitsstatistieken, jaarlijks vastgesteld door het CBS. Zowel de Orde als de VSAN hebben herhaaldelijk alternatieve bezuinigingsmaatregelen voorgedragen. De Orde reageert volgende week op het ontwerpbesluit.

Advertentie