Xin. Eén van de kernbegrippen in de leer over menselijke eigenschappen van Confucius. Xin refereert aan eerlijkheid, kredietwaardigheid en aan vertrouwen. Mensgeoriënteerd: als iemand zijn woord niet houdt, waar is hij dan nog goed voor? In de westerse wereld staat xin eerder voor vertrouwen in wet en overeenkomst. Leden van het parlement van de Chinese volksrepubliek hebben onlangs voorgesteld de grondwet zodanig te wijzigen dat privé-bezit op wettelijke bescherming kan rekenen. Planeconomie maakt plaats voor markteconomie. In het land waar verzoening hoog wordt gewaardeerd en een rechtszaak als onfatsoenlijk wordt gekwalificeerd, is het interessant en spannend om te zien of ook de inhoud van xin verandert. ‘Een belofte is zo goed als duizend verhalen.’ Dat lijkt niet meer te werken als 1,3 miljard mensen zich juridisch manifesteren. Het Chinese wetboek van burgerlijke rechtsvordering kent wel al zeven artikelen over het oplossen van geschillen door middel van verzoening.

Download artikel als PDF

Advertentie