Ook de presidentsverkiezingen van 1860 waren spannend. De democraten waren verdeeld, en de republikein Abraham Lincoln won. Een voorstander van geleidelijke afschaffing van slavernij. Een aantal zuidelijke staten scheidden zich af en dit leidde uiteindelijk tot de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 tot 1865. Naar schatting verloren meer dan 600.000 mensen het leven. Atlanta, de hoofdstad van Georgia, werd vrijwel geheel verwoest en weer opgebouwd tot een moderne metropool. ‘Sweet’ Auburn Avenue in die stad werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw wel de Wall Street of Black America genoemd. Een trefpunt voor zwarte zakenmensen, activisten, artiesten én – later – advocaten. Op nummer 501 staat het huis van de familie King. Zoon Martin Luther werd geboren in 1929, het jaar van de beurskrach. Het is ontroerend het Monopolyspel (eerste editie 1935) te zien waarmee de kleine M.L. speelde.

Download artikel als PDF

Advertentie