De Orde heeft het afgelopen jaar ‘betrouwbare klachten’ binnengekregen over het afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in huizen van bewaring. ‘We nemen de klachten erg serieus, maar het aantal is op één hand te tellen’, zegt Jan Leliveld, lid van de Algemene Raad. Hij reageert op het bericht, eind juni, van NRC Handelsblad, waarin advocaat Richard Korver zei dat er bij de Orde ‘uit het hele land klachten binnenkomen’ over opnameapparatuur op plekken waar cliënten vertrouwelijk met hun advocaat moeten kunnen spreken.
De Algemene Raad praat samen met de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) over een oplossing met Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het OM. ‘Afluisteren mag natuurlijk niet,’ zegt Leliveld, ‘maar we willen zelfs niet dat er bij advocaten of cliënten de índruk kan ontstaan dat er afgeluisterd wordt. Ook dat belemmert de communicatie met cliënten.’ Begin juli gaat het overleg verder.

Download artikel als PDF

Advertentie