De blinde Chinese mensenrechtenactivist en advocaat Chen Guangcheng is in zijn eigen huis zwaar mishandeld door leden van de communistische partij. Ook zijn vrouw Yuang Weijing liep ernstig letsel op.

Naar schatting zeventig man bestormden het huis van Chen en Yuang en folterden het echtpaar gedurende twee uur waarbij Chen uiteindelijk het bewustzijn verloor. Yuang werd in een deken gewikkeld en een halfuur lang geschopt en geslagen. Eén of meerdere ribben en haar linkeroogkas werden gebroken. Medische hulp werd hen onthouden. De overvallers vernielden de volledige inboedel en namen een computer, een videocamera, een cassetterecorder en zelfs zaklampen mee. Een maand later werden de ramen van het huis met metalen platen geblindeerd, videocamera’s opgehangen, en spullen waaronder speelgoed, meegenomen.
 Het incident vond plaats op 17 feburari, blijkt uit een brief die Yuang naar buiten wist te smokkelen, maar pas 15 juni opdook bij de Amerikaanse hulporganisatie China Aid. Westerse journalisten werden niet toegelaten om de gebeurtenissen te verifiëren.
 Yuang schrijft dat de aanval werd geleid door Zhang Jian, vicesecretaris van de CCP in de provincie Shangdong. Het zou een afstraffing zijn voor het online plaatsen van een video op 9 februari, waarin Chen verslag doet van eerdere bedreiging en mishandeling door de autoriteiten. Chen staat sinds september vorig jaar onder huisarrest, na zijn vrijlating uit de gevangenis waar hij ruim drie jaar zat op grond van ‘vandalisme’ en het ‘organiseren van een demonstratie waarbij het verkeer wordt gehinderd.’ Ook Yuang, hun vijfjarige dochter en Chens moeder mogen het huis niet verlaten.
 Eerder had Chen de illegale abortuspraktijken en gedwongen sterilisaties door de lokale autoriteiten als gevolg van de Chinese één kind-politiek aan de kaak gesteld. Deze maatregelen zijn bij wet verboden. Pogingen om de lokale partijbonzen veroordeeld te krijgen faalden. Nadat de Washington Post en Time Magazine hierover in 2006 berichtten werd Chen zelf gearresteerd.
 In haar brief roept Yuang de Chinese mensenrechtenadvocaten Teng Biao, Zhai Minglei, Jiang Tianyong en Zhang Yongpan op om actie te ondernemen. De kans dat dat gebeurt is gering. Teng Biao en Jiang Tianyong (in 2008 gastspreker bij het Jaarcongres van de Orde) werden in februari gearresteerd en sindsdien is niets meer van hen vernomen. 

(TS)

Download artikel als PDF

Advertentie