Er komt een Europese richtlijn voor het recht op toegang tot een advocaat. Eurocommissaris Viviane Reding (justitie en burgerrechten) diende daartoe onlangs een concept in bij het Europese Parlement. Volgens dat voorstel hebben verdachten vanaf hun aanhouding recht op toegang tot en vertrouwelijk overleg met een advocaat. De raadsman moet een actieve rol kunnen spelen bij het verhoor en de omstandigheden van de bewaring kunnen controleren. Verdachten krijgen het recht een familielid of werkgever te informeren over hun aanhouding en bezoek te ontvangen van de eigen ambassade. Verdachten die in het kader van het Europees Arrestatie Bevel zijn aangehouden krijgen zowel in het land van aanhouding als in het vorderende land toegang tot een advocaat. Worden deze rechten geschonden, dan mag daarbij verkregen bewijsmateriaal niet worden gebruikt. Binnenkort in dit blad meer over de concept-richtlijn.

Download artikel als PDF

Advertentie