Gene Hackman is de riant uitgeruste ‘juryconsulent’ die de wapenindustrie moet beschermen tegen een claim van een weduwe, wier man door een gefrustreerde collega met veel wapengeweld is vermoord. Hij probeert de samenstelling van de jury zo te beïnvloeden dat zijn opdrachtgevers de latere rechtszaak vrijwel zeker zullen winnen. Dustin Hoffman speelt de zachtmoedige advocaat die diezelfde weduwe graag aan een overwinning wil helpen omdat hij in haar zaak gelooft. Alleen heeft hij te weinig geld voor de research en het detectivewerk die nodig zijn voor zíjn optimale jury, dus hij huurt een goedkope maar pientere jongen in. En dan hebben we als derde partij nog John Cusak en Rachel Weisz, die hebben blijkbaar al heel lang iets samen – wat zou dat te betekenen hebben? – en ook zij werken op slimme, maar aanvankelijk onnavolgbare wijze samen aan hún optimale jury. Drie partijen die de jurysamenstelling proberen te beïnvloeden? Wie hoort er dan bij wie, en waarom?

Download artikel als PDF

Advertentie