Baretdrager mr. Loonstein heeft ‘enigszins gefrustreerd het hoofd in de schoot gelegd’ nu zijn klacht tegen confrère Niemann door de Arnhemse raad van discipline is afgewezen. Niemann had tijdens een zitting bezwaar gemaakt tegen het feit dat Loonstein een baret droeg, terwijl zo’n hoofddeksel deel uitmaakt van het officiële advocatentenue. Maar omdat volgens de raad onduidelijkheid bestond over de vraag of de bezwaren op grievende wijze waren geuit, ging Niemann vrijuit. De raad liet het bij de kwalificatie ‘onhandig en ongelukkig.’ Loonstein is niet in beroep gegaan: ‘Er is denk ik voldoende signaal afgegeven. Ik krijg wel eens vaker vragen over mijn baret, maar dan van mensen die gewoon geïnteresseerd zijn. Ik draag de baret om religieuze redenen. Dit kan ook een oplossing zijn voor dames die om religieuze redenen hun hoofd bedekken. Zij kunnen de hoofddoek tijdens een zitting vervangen door de baret.’

• Voor wie geen fouten wil maken in het (beoordelen van andermans) tenue: zie het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie.

Download artikel als PDF

Advertentie