Gezocht: zo’n honderd Amsterdamse advocaten die buitenlandse confrères thuis een diner willen aanbieden. Eigen kookkunst is geen vereiste.

Als tussen 23 en 27 augustus Amsterdam bezoek krijgt van naar verwachting zes- tot zevenhonderd jonge advocaten vanuit de hele wereld, wordt er niet alleen gedineerd in lokale restaurants en gegeten tijdens gala’s en walking diners. In die week wordt het 49e jaarcongres van AIJA gevierd – de Association Internationale des Jeunes Avocats, een internationale advocatenvereniging met drieduizend leden die jonger zijn dan 45 jaar. Het programma is klaar, de inschrijving is geopend en de brochures zijn – wereldwijd – verzonden. Nu nog voldoende advocaten zien warm te maken die als gastheer of gastvrouw willen optreden en voor één avond hun huis willen openstellen.
Op donderdag 25 augustus eten alle deelnemers bij Amsterdamse advocaten thuis. Home hospitality heet dat concept en is binnen AIJA een gevestigde traditie. Michiel Groenland, voorzitter van het organisatiecomité: ‘We hebben al zo’n zestig advocaten die thuis gemiddeld 5 congresgangers een diner willen voorzetten. We zitten dus ongeveer op de helft. Je hoeft niet te kunnen koken, een cateraar inhuren mag natuurlijk ook. Of je maakt bij wijze van spreken een pan met nasi en bier erbij en zegt: zó eten we in Nederland ook wel eens, al maakt ietsje meer decorum wat meer indruk.’ Het gaat uiteindelijk niet zozeer om het culinaire gehalte van de maaltijd, maar vooral ook om de aankleding, de bijzondere ontmoeting, de gezellige avond waarin advocaten iets opsteken van elkaars cultuur en advocatuur.
Groenland is enthousiast over het concept: ‘Onlangs was ik in Stockholm voor een AIJA-conferentie, waar ook een diner chez le confrères werd georganiseerd. Ik zat in een groepje met een Duitse, Franse, Poolse en een Braziliaanse advocaat. De Zweedse gastheer – hij had voor het diner in zijn appartement de kantoorcateraar ingeschakeld – had een drukke M&A-praktijk. Daarover werd gesproken, maar ook over Strauss-Kahn – niet zo vreemd met een Franse advocate aan tafel –, privé en zakelijke besognes en vele andere onderwerpen. Heel informeel en heel ontspannen. Het is een persoonlijke verrijking maar het kan ook zo maar een zakelijke verrijking worden.’ Gelukkig, zegt Groenland, advocaat bij Benvalor, had hij niet al te versleten sokken aan. ‘In Zweden word je geacht je schoenen binnen uit te doen, dus was het fijn dat die sokken in orde waren.’ Groenland hoopt ook dat Amsterdamse advocaten-gastheren zo de mores van Nederland overbrengen.

•Het vijfdaagse congres wordt voorafgegaan door een pre-congres seminar over het managen van advocatenkantoren met gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland. Dit staat ook open voor niet-AIJA-leden.
•Het volledige programma staat op www.aijaamsterdam2011.org. Opgeven voor de home hospitality kan bij [email protected].

Michel Knapen

Download artikel als PDF

Advertentie