Geir Lippestad, de advocaat die Anders Breivik, de verdachte van de dubbele aanslag in Noorwegen bijstaat, noemde zijn cliënt ‘een krankzinnig, paranoïde en zeer koud persoon’. Gaat hij hiermee over de schreef?
Strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot (Anker en Anker in Leeuwarden) vindt zijn uitspraken opmerkelijk. ‘Je kunt pas vaststellen dat iemand gestoord is als dat uit een gedragsdeskundig onderzoek blijkt. Naar mijn mening loopt de heer Lippestad voor de muziek uit. In de eerste plaats moet je er zijn voor je cliënt en niet voor de maatschappij of de media. Ik denk dat als Breivik zelf televisie kon kijken, hij niet blij was met zijn advocaat. Nu hoeft zijn advocaat hem ook niet positief af te schilderen, maar neutraal en op afstand is wel gewenst.’
‘Ik sluit niet helemaal uit dat het een strategie kan zijn,’ vertelt André Seebregts van strafrechtkantoor Seebregts & Saey in Rotterdam. ‘Het zou in het voordeel van de cliënt kunnen werken om in een vroegtijdig stadium in te gaan op zijn geestelijke problematiek. Toch kijk ik er wel van op dat hij zich negatief over zijn cliënt uitlaat.’

Download artikel als PDF

Advertentie