Met de storm aan media-aandacht voor het Srebrenica-arrest blikte advocaat van de slachtoffers Liesbeth Zegveld alvast vooruit. ‘Ik ga er vanuit dat de Staat in cassatie zal willen. De vraag is of dat nu eigenlijk al kan, want de onrechtmatigheid van het staatshandelen staat in de overwegingen, niet in het dictum.’ Daarin staat wel dat er op 20 september een getuigenverhoor zal plaatsvinden over het feit dat de Haagse rechtbank rechter Punt vlak voor het pleidooi van de zaak afhaalde. Zegveld: ‘Normaal kun je van zo’n beslis-sing niet in beroep, maar het hof heeft bepaald dat dat anders ligt als je je beroept op fair trial. Daar kunnen andere advocaten ook hun voordeel mee doen.’ Rechter Punt had tijdens een comparitie tegen de Staat gezegd dat het in een crisissituatie niet zozeer gaat om de exacte verantwoordelijkheden op papier, maar om de feiten, het redden van levens. ‘We waren verbijsterd toen hij plotseling van de zaak werd afgehaald. Nu kunnen we alle betrokken rechters horen om te achterhalen of daar politieke redenen voor waren.’
Ombudsman Brenninkmeijer stelde naar aanleiding van de Chipsholaffaire dat de Haagse rechtbank mogelijk kampt met ‘een ernstige cultuurfout’. De Srebrenicazaak lijkt een kans om daarover meer duidelijkheid te krijgen.

Download artikel als PDF

Advertentie