Eindelijk even weg van toga, dossiers en kantoor. Advocaten vertellen over hun vakantieplannen deze zomer.

1 Toeren in een Donkervoort
Annelies Sennef, partner bij Sennef De Koning Van Eenennaam Advocaten in Den Haag, gaat met haar man in het zuiden van Engeland toeren in een Donkervoort. ‘In die sportauto passen we net met twee kleine tassen. Het landschap beleef je op een andere manier, want je zit in een open auto en dicht bij de grond. In de regen kunnen we niet goed rijden dus we plannen dus ook geen route, we zien wel waar we uitkomen. Echt superleuk. Wel kom ik altijd terug met een cabrio striping. In plaats van mooi egaal bruin zie je T-shirt- en zonnebrilafdrukken!’

2 ‘Nieuwe indrukken’
‘Deze zomer zal ik doorbrengen in Amsterdam en in het weekend ga ik genieten van de Nederlandse zee, vrienden,  barbecues, zomerfeesten en tennissen. Als het weer het toelaat,’ zegt de van origine Duitse arbeidsrechtadvocaat Julia Rogmans. Sinds tweeënhalf jaar werkt ze als advocaat voor de German Desk van VMW Taxand in Amsterdam. ‘Los van de kleine tripjes voor bruiloften en reisjes naar Berlijn waar mijn ouders en veel vrienden wonen, ben ik voor het laatst in oktober met mijn vriend op vakantie geweest.  Naar Costa Rica. Fijn om  even helemaal uit het werkende leven te stappen en zo veel nieuwe indrukken op te doen. Eind september gaan we weer, naar Tanzania.’

3 Hittegolf in New York
‘Afgelopen maand ben ik met een vriendin vijf dagen naar New York geweest,’ vertelt Aline van Katwijk (Pot Jonker Seunke Advocaten in Haarlem). ‘Ondanks de hittegolf, het was er 40 graden, was het fantastisch. We waren er allebei nog nooit geweest en hebben vooral veel rondgelopen, gewinkeld, musea bezocht en lekker gegeten. Het beeld dat ik door televisieseries over New York had, klopt ook wel. Hoewel de stad ook verrassingen heeft. Aan het einde van Wall Street staat een oud kerkje tussen al die wolkenkrabbers, dat verwacht je daar gewoon niet.’

4 Vakantievieren met de kinderen
‘In mijn vakantie breng ik heel veel tijd door met de kinderen, heerlijk,’zegt Samira Bouddount van Advocatenkantoor Bouddount in Amsterdam. ‘Ik heb drie kinderen van zes, drie en één jaar oud en we gaan deze zomer veel uitstapjes maken met elkaar. Zwemmen, naar de speeltuin, Artis en logeren bij oma. Eigenlijk heel ouderwets, maar ontzettend gezellig. Aan het einde van de vakantie gaan we nog een paar dagen naar Disneyland in Parijs. De kinderen vinden het fijn dat ik nu zoveel tijd met hen kan doorbrengen, normaal gesproken ben ik toch druk met mijn eigen praktijk.’

5 ‘Stevige reizen’
Toen hij enkele jaren geleden  een reisfolder over Peru onder ogen kreeg, nam Ron Meulmeester, advocaat bij het Amsterdamse kantoor Kingfisher Advocaten, zich voor om die kant op te gaan ‘als zijn zonen wat ouder zouden zijn. Een tracking door het Andesgebergte kan namelijk best afzien zijn. En hoewel we een gids hebben, zullen we toch redelijk op elkaar aangewezen zijn. Maar als we eenmaal bezig zijn, wordt het vast ook wel weer speels.’ Inmiddels zijn de kinderen tien en dertien jaar en staat het gezin op punt van vertrek voor een drieweekse rondreis. ‘We maken wel vaker van dit soort stevige reizen,’zegt Meulmeester. ‘Zo zijn we eerder met de kinderen in Maleisië , Tanzania, Costa Rica en Vietnam geweest.’

6 Fietsen over de Alpe d’Huez
Advocaten Catharina van Bentum en Nieke Verschaeren (Loyens & Loeff) gaan een triatlon in Frankrijk doen. ‘Op één dag zullen we 1,2 km zwemmen, 30 km fietsen over de Alpe d’Huez en tot slot 7,5 kilometer hardlopen. We hebben hier hard voor getraind. Met vier andere meiden van Amsterdamse advocatenkantoren en zes jongens zamelen we geld in voor Het Lindenhofje in de Amsterdamse Jordaan; een hospice voor ernstig zieke kinderen. We willen deze kinderen en hun familie een verwendag aanbieden. En dat moet lukken: collega’s, familie, vrienden, iedereen geeft wel wat. Overigens is het na de triatlon partytime! Cocktails drinken en vieren dat we het hebben overleefd.’

7 Eerst verre reizen
Wat ze deze zomer gaat doen? Gewoon doorwerken. Femke Haarmans werkt drie jaar bij Bosselaar & Strengers Advocaten in Utrecht en eind mei is ze twee weken met haar vriend naar Sicilië gegaan. En daar hebben ze niet stilgezeten. ‘We hebben het hele eiland rondgereisd.’ In december gaat ze een verre reis maken. ‘Net zoals vorig jaar. Toen zijn we voor drie weken naar Zuid-Afrika geweest. We hebben veel van het land gezien. Een heel bijzondere reis. Dit jaar wil ik naar Vietnam. Nu zijn we nog jong en hebben we naast het werk niet zo veel verplichtingen. Naar Italië of Frankrijk kan ik over tien jaar ook nog.’

8 Eilandhoppen in Griekenland

Voordat hij met zijn gezin naar Griekenland vertrekt om per boot te gaan eilandhoppen, gaat Jan Willem Koeleman van SAP Letselschade Advocaten eerst met zijn vier zonen en schoonvader kamperen. ‘Met de mannen op pad, dat doen we elk jaar. En mijn vrouw vindt zo’n weekje rust ook wel leuk.’ In tegenstelling tot zijn moeder maakt Koeleman zich geen zorgen over de Griekse crisis. ‘Moeders horen zich zorgen te maken. Bovendien hebben we alles van tevoren via een reisbureau in Amsterdam geregeld, dus ik ga ervan uit dat we daar op Rhodos worden opgewacht door een Griek met een boot en een snor.’

9 ‘Onrustige tijden’
‘Wij gaan naar Egypte,’zegt Emad El-Sharkawi van El-Sharkawi Advocaten in Den Haag. ‘Vaak op familiebezoek maar ook voor zaken. Ik heb ook een kantoor in Caïro, met vijf advocaten. We doen er allerlei zaken, behalve strafrecht. In de kerstvakantie werk ik niet, dan bezoek ik met de familie alleen Caîro. In de zomer gaan we naar het strand, in Alexandrië. Egypte maakt onrustige tijden door, ja. Voor ondernemers is dat niet stabiel, en voor ons advocaten gaat de rechtspraak heel moeilijk. Alles loopt vertraging op, veel zaken worden aan de kant geschoven voor de berechting van corruptie, onder het vorige regime.’

10 Bestemming: onbekend
‘Het is nog een raadsel waar ik naartoe ga. Begin september ga ik trouwen en mijn aanstaande heeft onze huwelijksreis geregeld. Het is nog één grote verrassing,’ vertelt Hannagnes Faber, advocaat bij Dijkstra Voermans in Rotterdam. ‘We gaan vier weken op reis en ik hoop op een warm land. Mijn vriend heeft het steeds over het zuidelijk halfrond, maar daar word ik niet veel wijzer van. Ik denk dat het een afwisselende vakantie wordt: cultuur, natuur en relaxen. Net als in Griekenland vorig jaar. Daar vroeg mijn vriend me ten huwelijk, op een oude Romeinse brug middenin een natuurgebied.’

11 Verliefd op Zuid-Afrika
Maarten Storm van ’s Gravesande van het gelijknamige advocatenkantoor in Ede gaat zo’n vijf keer per jaar naar Zuid-Afrika. ‘Ik kom er al vijfentwintig jaar. Dat klinkt leuk. Dat is het ook, maar het is wel hard werken tussendoor. Het leven daar is ongeveer een derde goedkoper.  Hoewel het niet het grootste deel van mijn praktijk  is, doe ik ook zaken die gerelateerd zijn aan Zuid-Afrika. Ik ben getrouwd met een Zuid-Afrikaanse, die daar ook nog werkt. Haar heb ik ontmoet toen ik een kijkstage deed bij een kantoor in Kaapstad, zonder meer de mooiste stad ter wereld. We hebben er een huis. Eerst werd ik verliefd op het land, later op een van de inwoonsters.’

12 Russisch werkbezoek
Floris van Westrhenen, advocaat bij de Rotterdamse vestiging van AKD,  vertrekt in augustus met zijn gezin naar Rusland. ‘We vliegen eerst naar Moskou en pakken daar de trein naar Voronez, zo’n 800 kilometer naar het zuiden. De familie van mijn vriendin komt daar oorspronkelijk vandaan en haar grootvader had er een appartement en een buitenhuisje. Hij is vorig jaar overleden, dus we gaan eens kijken hoe het er voorstaat met zijn datsja. De reis heeft zo wel componenten van een werkbezoek.’ Gelukkig is het ook de bedoeling dat er vakantie wordt gevierd, aldus Van Westrhenen ‘en daar leent de prachtige omgeving zich goed voor.’

13 Thuis in Griekenland
‘Ik ben een fervent Griekenland-ganger,’zegt Mark Tsoutsanis van RWV Advocaten in Leiden. ‘Dit ligt voor de hand als zoon van een Griekse vader. Ik ben  hier geboren en opgegroeid en ga regelmatig naar Griekenland  op familie- en vriendenbezoek. We hebben een ruim familiehuis aan zee waar ik al van kinds af aan kom en dat is een beetje onze plek op de wereld. Ik doe veelvuldig zaken voor Griekse bedrijven die hier ondernemen en voor Nederlandse bedrijven die dat in Griekenland doen. Daarom maak ik ook altijd van de gelegenheid gebruik om zakenrelaties te bezoeken in Athene. De planning is nu om drie weken vakantie te nemen.‘

Download artikel als PDF

Advertentie