‘Zoveel te lezen en zo weinig tijd’, ook tijdens de vakantie. Gelukkig heeft Martijn Rijkers van de Leidse vestiging van de juridische boekhandel Jongbloed een Boeken Top 5 samengesteld.

‘Geen makkelijke klus,’ zegt Rijkers, ‘want een combinatie van “zomer, vakantie en advocatuur” ligt direct niet voor de hand. Anderzijds, zijn er zo veel mooie boeken dat keuzes maken eigenlijk altijd lastig is.’ Voor advocaten zijn desalniettemin de volgende vijf zowel nice als need to know.  

5 De Reizende jurist, reisverhalen en reistips van bekende juristen ( Kluwer, 255 pagina’s) met bijdragen van onder andere de gebroeders Anker, Willem Bekkers, Geert-Jan Knoops en Mischa Wladimiroff. In dit mooi geïllustreerde vertellen zij en zo`n 45 andere juristen waar ze het liefst naar toegaan en wat ze daar beleven. ‘Dit boek kwam al eerste bij me op,’zegt Rijkers, ‘het gaat van Ameland tot de Amazone, echt een vakantieboek. Het leest lekker weg en de opbrengst gaat naar de Stichting Advocaten voor Advocaten.’

4 Bijkans begrepen? Feitelijk en vermeend begrip van forensische deskundigenrapportages onder rechters, advocaten en deskundigen, J.W. de Keijser, H. Elffers, R.M. Kok en M.J. Sjerps (Boom Juridische Uitgevers, 99 pagina’s).  Dit boek doet verslag van een empirisch onderzoek onder 118 strafrechters en 69 strafrechtadvocaten die regelmatig met forensische deskundigenrapportages van doen hebben; en de conclusies liegen er niet om. ‘Terwijl dit onderzoek zich geenszins leent voor uitspraken over de kwaliteit van individuele rechterlijke beslissingen, wordt de geconstateerde stand van zaken wel degelijk als zorgelijk voor het strafproces gekwalificeerd.’ Typisch zo`n boek dat elke advocaat zou moeten lezen, aldus Rijkers. ‘Ze denken dat ze het allemaal weten, maar dit boek laat duidelijk zien hoe lastig deze materie kan zijn.’ 

3 Kijken in de ziel – Strafpleiters, Coen Verbraak (Thomas Rap, 284 pagina’s). ‘Dit is bij de meesten ongetwijfeld bekend, maar zelf vond ik de herhaling van de televisie-interviews weer bijna net zo spannend als de eerste keer dat de serie werd uitgezonden.’ Voor het boek – waarin Verbraak onder andere Peter Plasman, Bénédicte Ficq en Stijn Franken interviewt – geldt hetzelfde, aldus Rijkers. En mocht de serie zijn weggezakt, hij is inmiddels ook op DVD verkrijgbaar.

2 De nieuwe kleren van de keizer, Rinus Otte (Boom Juridische Uitgevers, pagina’s 303). Dat de rechtspraak het lastig heeft, is sinds het proces tegen PVV leider Geert Wilders bij de meesten wel bekend. Maar voordat dat doordrong tot het grote publiek, deed strafrechter en hoogleraar Rinus Otte al een boekje open. Van binnenuit beschrijft hij de oorzaken waardoor de rechtspraak dreigt vast te lopen. ‘Hij klapt echt uit de school,’zegt Rijkers ‘en dat geeft een bijzonder interessant, maar ook leuk beeld van achter de schermen.’

1 Recht en Drama, A.M. Hol en J.H. Nieuwenhuis (Boom Juridische Uitgevers, 386 pagina`s). De bijdragen in dit boek  representeren belangrijke momenten uit de Westerse geschiedenis van recht, politiek en cultuur. Zo wordt ingegaan op het proces van Plato, Machiavelli`s Il Principe en Hannah Arendt’s  Eichmann in Jerusalem. A Report on the Banality of Evil. De meeste teksten, althans de schrijvers ervan, zullen bekend zijn, zegt Rijkers, ‘maar om ze ook daadwerkelijk te lezen, dat schiet er vaak bij in. Maar nu heb je ze allemaal samen en dat voor maar 49 euro. En bij elk essay staat een commentaar, dus je hoeft zelf niet eens een mening te vormen.’

Mark Maathuis

Download artikel als PDF

Advertentie