Het ziet ernaar uit dat advocaten lang moeten wachten voordat ze weer gegarandeerd veilig de digitale rol of de beveiligde websites van de Nederlandse Orde van Advocaten kunnen gebruiken. Dat heeft het crisisteam van Orde verklaard naar aanleiding van de beveiligingsproblemen bij DigiNotar. Dit bedrijf geeft beveiligingscertificaten uit voor diverse websites, waaronder die van de Orde. Nadat DigiNotar werd gehackt, kwamen er valse certificaten in omloop. Daarom besloot de Orde het vertrouwen in DigiNotar op te zeggen.
Het crisisteam van de Orde is dagelijks in touw om de ontstane situatie zo goed mogelijk op te lossen en de advocatuur hierover te informeren. Er zijn rond de 20.000 certificaten bij advocaten in omloop die allemaal vervangen moeten worden. In overleg met de Raad voor de rechtspraak is afgesproken dat de rechtspraak coulant zal omgaan met eventuele problemen die ontstaan als gevolg van het niet functioneren van het digitale verkeer.
Zolang de digitale problematiek niet is opgelost, wordt advocaten verzocht alle zaken die ze normaliter via het digitale loket van de rechtspraak regelen, schriftelijk of per fax af te handelen.

Download artikel als PDF

Advertentie