Zou het helpen, de betoging van 500 advocaten in Den Haag vorige week, de petitie tegen verhoging van de griffierechten? Ik vrees van niet.
De rechterlijke macht is al in 2002 een rechtsbedrijf geworden. Een vonnis is zijn eindproduct, de justitiabelen zijn rechtsconsumenten. En een rechtsbedrijf moet kostendekkend zijn. Sterker nog,
een bescheiden winst op deze overheidsdienst zou de komende jaren mooi meegenomen zijn. De economische benadering heeft van het recht een schaars goed gemaakt. De overheid wil het recht nu enkel wat schaarser maken.
Rechters zijn tegen de verhoging van griffierechten maar gaan niet de straat op. ‘Demonstreren in toga is in strijd met de waardigheid van het ambt van rechter’, aldus de Raad voor de Rechtspraak. Maar wat is er nog waardig aan een rechtsbedrijf? Dat is een vraag die kennelijk bij de raad niet wordt gesteld. Daarbij, het gaat hier niet over 1 procent salarisverhoging. De verhoging van de griffierechten is feitelijk een codificatie van klassenjustitie. Is dat voor rechters niet een dringende reden voor luid en openlijk protest?
Ook alle advocaten zijn tegen verhoging van de griffierechten. Alle advocaten? Nou ja, ‘bij Baker & McKenzie is niemand van plan te demonstreren. Bij Stibbe weten ze het nog niet’, las ik in dagblad De Pers. Ik begrijp dat wel. Iedereen heeft het wel over de verhoging van griffierechten, maar wat dacht u dat zo’n demonstratie kost? Al gauw 1000 tot 2000 euro per advocaat, afhankelijk van zijn uurtarief. ‘Wel zullen de grote kantoren op de Zuidas in Amsterdam die met name bedrijven bijstaan in civiele zaken, in het oktobernummer van het advocatenblad Mr. een advertentie plaatsen om hun solidariteit te betuigen.’
Ik dacht eerst dat het een grap was. Een braaf paginaatje in de Arts & Auto van de advocatuur. De dure jongens en meisjes van de Zuidas doen een piepklein protestplasje in de eigen achtertuin. Eigenlijk is hun boodschap: ‘Het interesseert ons geen bal die griffierechten. Trouwens, wat zijn dat eigenlijk?’ Overheid, ga uw gang maar.

De volgende stap wordt het heffen van entreegeld. Het is ook van de gekke dat iedereen zomaar een rechtbank kan binnenlopen en gratis wordt bediend door de portier en de bode. En wat denkt u dat die detectiepoortjes kosten? De schoonmakers? De parketwacht?
Wie een zitting wil bijwonen betaalt vijfentwintig euro. Henk en Ingrid hebben daar toch niets te zoeken.

Matthijs Kaaks

Download artikel als PDF

Advertentie