Bijna een zevende van de Nederlanders wordt extra afgeschrokken hun recht te halen als de griffierechten worden verhoogd zoals de regering van plan is. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Synovate, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Ruim duizend representatief geselecteerde volwassenen werd online gevraagd naar hun eventuele gang naar de rechter in acht verschillende cases, bijvoorbeeld met betrekking tot een omgangsregeling, onbetaalde facturen, uitkering arbeidsongeschiktheid of belastinggeschil. ‘Met de oude/huidige griffierechten’ – andere kosten buiten beschouwing gelaten – stapt gemiddeld in de acht voorgelegde situaties 19 procent niet naar de rechter, bij de voorgestelde hogere griffierechten is dat 34 procent. Deze gemiddeld extra 15 procent loopt in het voorbeeld van arbeidsongeschiktheid op tot 22 procent, en bij een omgangsregeling tot 20 procent.’
De Orde ziet in de uitkomsten een ondersteuning van het protest dat zij met allerlei andere organisaties voert tegen verhoging van de griffierechten.

Download artikel als PDF

Advertentie