Zeven advocaten van tegenstanders van de Wit-Russische president Lukashenko werden op last van het Ministerie van Justitie geschrapt. Maar de president lijkt gevoelig voor internationale druk.

Advocaten van tegenstanders van de Wit-Russische president Alexander Lukashenko moeten op zoek naar ander werk. Aleh Aleyeu, Tatsiana Aheyeva, Uladzimir Toustsik, Tamara Harayeva, Hanna Bakhtsina en Darya Lipkina, allen advocaten uit Minsk, zijn op last van het Ministerie van Justitie geschrapt. Zij stonden demonstranten bij die tijdens de protesten na de frauduleuze herverkiezing van Lukashenko, in december vorig jaar, werden gearresteerd. Van de ruim 700 arrestanten zitten er meer dan vijftig nog steeds vast, onder wie ten minste twee tegenkandidaten voor het presidentschap.
Alleen advocaten die lid zijn van de Orde van Advocaten krijgen in Wit-Rusland een praktijkvergunning van het Ministerie van Justitie. De Minskse deken Alyeksander Pylchanka verzette zich aanvankelijk tegen de schrappingen, met het argument dat geen van de advocaten ooit eerder op een beroepsfout was betrapt. Daarop werd hij uit de beoordelingscommissie voor advocaten van het ministerie gezet. Op 1 september legde Pylchanka zijn functie neer, maar volgens advocaten en mensenrechtenorganisaties werd hij daartoe gedwongen door het Ministerie van Justitie.
Op 30 juli vroegen een aantal mensenrechtenorganisaties Gabriela Knaul, Speciaal VN-Rapporteur van de VN Mensenrechtenraad over de onafhankelijkheid van rechters en advocaten, om een onderzoek in te stellen. Ook op regeringsniveau schiet het buitenland te hulp. Vorige maand riepen de Justitieministers van elf Europese landen, waaronder Nederland, hun Wit-Russiche collega Viktar Halavanau in een open brief op om de tegenwerking van advocaten te staken, net als de CCBE, de overkoepelende organisatie van Europese Ordes. Internationaal is het land nu volkomen geïsoleerd. Zowel de EU als de VS bevroren vorig jaar de tegoeden van de Wit-Russische elite, en stelden economische sancties in.

Tatiana Scheltema

Download artikel als PDF

Advertentie